News 

25.11.2008 - Sílící hospodářská krize: Projeví se i ve vaší firmě? Co s ní?

Probíhající ekonomická krize je nepřehlédnutelná. Otázkou tak pouze zůstává, jak se projeví na běžném podnikatelském subjektu, za jak dlouho odezní její hlavní nápor, jak dlouhodobé budou celkové dopady a především co vlastně hrozí konkrétně vaší společnosti. Globální finanční kolaps rychle neskončí. Především všední ekonomický život se bude s důsledky potýkat dlouho. Zejména menší a střední firmy čeká boj o přežití. Zamyslete se včas nad reakcí, respektive nad prevencí. Požáry se nejlépe hasí v ohnisku a při vzniku, a nejlepší je, když ohně vůbec nevzplanou. Kdo má rozum, napře svoje síly správným směrem a ze situace vyjde jako vítěz. První budou ti, kteří už dávno pochopili, že skutečné podnikání je během na dlouhou trať s plánováním a řešením rizik, než udeří naplno. Nejbližším a současně nejbolestnějším dopadem krize bude totiž postupný dramatický nárůst platební neschopnosti. Doposud většinou faktury uhrazeny byly, i když pozdě. Ale i platící poctivé firmy se budou muset rozhodnout, komu zaplatí a zda vůbec. Jedním ze základních měřítek potom bude, co nám za nezaplacení hrozí a jak rychle hlavně bude řešení následovat. Pokud dáte dlužníkům šanci na pětileté řešení, budou se nejspíše vyrovnávat s insolvenčním správcem vaší společnosti. Index platebních selhání, jak je sleduje Coface, vzrostl za období leden až září 2008 o 36% ve srovnání se stejným obdobím v roce 2007. Jako první budou svými odběrateli odepisováni dodavatelé z oblasti služeb, dále ti dodavatelé, které lze nahradit bez výpadku provozu dlužníka. Lze předpokládat, že současný vývoj by mohl mít také v nejbližší budoucnosti negativní vliv na subdodavatele pro automobilový průmysl, sklářský průmysl a porcelánky, textilní průmysl, development nemovitostí a v souvislosti s ním pak v delším časovém horizontu také na stavebnictví.
Jak uvádí Slovácký deník, Krize už dostihla i firmy v kraji Zlínský kraj - Omezení pracovní doby, nucené dovolené, v nejhorším i propouštění. I o takových možnostech přemýšlejí některé firmy ve Zlínském kraji, aby se udržely nad vodou. Finanční krize, která zasáhla světovou ekonomiku, se totiž už začíná projevovat i na jejich tržbách. To například Vsetínská modelárna už podle odborářů dokonce posílá sama sebe do konkurzu. „Dostala se do platební neschopnosti. Zakázky sice firma má, ale chybí jí peníze na výplaty,“ sdělil vedoucí metodického pracoviště odborového svazu Kovo Milan Blažek.
Co s tím?
Přehodnoťte své plány. Současná situace na světových trzích, ale i dlouhodobé sbližování české ekonomiky se zeměmi Evropské unie s sebou přináší nutnost transformace podnikání. Základním předpokladem k překonání období recese je dostatek likvidních prostředků. Jinými slovy, mít dost peněz na vlastní provoz. V zásadě existuje několik cest jak tohoto dosáhnout, jednak je možné vzít si úvěr, je také možné mít dostatek vlastních prostředků. Pojištění a úvěry jsou těžce dostupné a drahé, co je snadno dostupné a za málo jsou vaše vlastní peníze u dlužníků, jen je donutit k placení. A zde nastává logické vyústění, potřebujete argumentaci proč vám má dlužník zaplatit. Rychlé rozhodčí řízení a hrozba bleskové exekuce, tam kde je z čeho brát většinou zaberou. Nesmí být pozdě, kdy jindy žalovat dluhy, když ne teď? Nebo zažaluje až správce vaší krachlé společnosti?




Zpět >>



URMR a.s., Příkop 6, 602 00 Brno

telefon: +420 545 242 592 - e-mail: info(at)urmr.cz - web: www.urmr.cz

Úvod - O nás - Rozhodčí řízení - Mediace - Vzdělávání - Kontakt - Všeobecné obchodní podmínky - Mapa stránek

Web používá pouze funkční cookies, které jsou nezbytné pro fungování webových stránek.