News 

25.08.2006 - Lidové noviny - Arbitráž značně urychlí exekuce

Případy dlužníků řeší soudy léta. Díky arbitrážím ale může exekutor zazvonit už za pár měsíců či týdnů ...

Lidé, kteří si půjčili třeba na pračku nebo na auto a své dluhy přestali splácet, se mají na co těšit. Některým finančním společnostem už totiž došla trpělivost s pomalou českou justicí a své spory s neplatiči řeší v čím dál tím větší míře pomocí rozhodčího řízení neboli arbitráže. To pro dlužníky znamená jediné. Exekutor může na jejich dveře zaklepat třeba už šest neděl poté, co se se společností, která jim peníze půjčila, definitivně nedohodli. Klasickým soudům přitom takové rozhodnutí trvá často i několik let. Proti arbitráži se navíc ve většině případů není možné odvolat.

Toto řešení se ojediněle objevilo už na konci devadesátých let. Ve větší míře je některé společnosti začaly používat teprve nedávno. Očekávám, že brzy začneme řešit případy řady neplatičů, řekl LN rozhodce Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře Alexander Bělohlávek.

Rozhodčí řízení většinou podle Bělohlávka trvá zhruba tři měsíce. Pokud jde ovšem o internetovou arbitráž on-line, zkrátí se doba potřebná pro vynesení verdiktu na jeden měsíc a zhruba čtrnáct dní poté dostane exekutor povolení k zásahu. Jestli spor o nesplácenou půjčku bude řešit tradiční soud nebo arbitráž, se rozhoduje hned na začátku. Pokud chce firma arbitráž, přiloží ke smlouvě tzv. rozhodčí doložku. Když klient takovou smlouvu podepíše, bude případný vzájemný spor řešit rozhodčí soud a změna bude takřka vyloučena.

Některé finanční ústavy už na arbitrážní řízení prakticky přešly. Jde třeba o Komerční banku (KB), která využívá služeb Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře.

V segmentu fyzických osob je institut rozhodčích doložek zaveden u téměř všech produktů a postupně se zavádí i pro segment podnikatelů, připouští mluvčí KB Romana Ondrůšková.

Banka podle ní oceňuje hlavně rychlost. Jde o několik měsíců oproti klasickému soudnímu sporu, který se může protáhnout i na několik let,dodává mluvčí.

Jinde na systém rozhodčích soudů přecházejí. Do budoucna předpokládáme, že pro řešení těchto (problematických) případů budeme využívat zejména rozhodčí řízení, potvrdila LN mluvčí společnosti Home Credit Andrea Dobšíková.

Pokud klient souhlasil s arbitráží, soud mu nepomůže.

Na rozdíl od banky neukázněný dlužník arbitráž rozhodně neocení. Kromě rychlosti verdiktu totiž ztratí právo na odvolání a jednání navíc nebude ani osobně přítomen. Pokud by se chtěl po prohrané arbitráži obrátit na soud, bude mít smůlu. Podpisem smlouvy totiž s rozhodčím řízením souhlasil.

Lidé hledají často pomoc u soudu. Ten ale většinou nemůže nic udělat, varuje předseda Soudcovské unie Jaromír Jirsa.

Nahrazovat tradiční soudy arbitrážemi lze od poloviny 90. let. Rozhodčí řízení má dvě základní podoby. Buď je provádějí stálé rozhodčí soudy (třeba při Hospodářské komoře), nebo tzv. rozhodci ad hoc. Druhá varianta může být podle odborníků pro dlužníka riskantní. Rozhodcem ad hoc totiž může být kdokoliv, komu je 18 let, a klient si jen těžko ověří, o koho vlastně jde.

Svědčí o tom případ z loňského podzimu, kdy policisté zadrželi rozhodčí soudkyni Sandru Svobodovou. Ze štíhlé, mladé ženy, která rozhodla několik set sporů, se nakonec vyklubal muž - Slovák, po kterém policie pátrala kvůli rozsáhlým podvodům.

***

Neukázněný dlužník u arbitráže ztratí právo na odvolání, a jednání navíc nebude ani osobně přítomen.


VÁCLAV DRCHAL - Lidové noviny, 22. srpna 2006




Zpět >>



URMR a.s., Příkop 6, 602 00 Brno

telefon: +420 545 242 592 - e-mail: info(at)urmr.cz - web: www.urmr.cz

Úvod - O nás - Rozhodčí řízení - Mediace - Vzdělávání - Kontakt - Všeobecné obchodní podmínky - Mapa stránek

Web používá pouze funkční cookies, které jsou nezbytné pro fungování webových stránek.