News 

18.05.2010 - PROBLÉMY S ÚVĚRY A FINANČNÍ NEGRAMOTNOST

Některá média i politici dlouhodobě vedou kampaň zaměřenou proti rozhodčímu řízení – konkrétně proti rozhodčím doložkám ve spotřebitelských úvěrech. Podstata věci se však nachází zcela jinde. Problém netkví v samotných doložkách (ty ještě nikdy nikoho do insolvence nepřivedly a rozhodčí centra ani rozhodčí soudy logicky nemohou žádnému subjektu zakázat využívání doložek), ale v politice úvěrových firem (nestandardní výše sankcí při nesplácení úvěru apod.). Další – a obvykle opomíjený – problém pak představuje finanční negramotnost většiny Čechů, kteří si často půjčují bez rozmyslu, nezjistí si potřebné informace a končí tak v pasti úvěrového kolotoče.
Naivitu, bezstarostnost a neopatrnost při uzavírání úvěrů u mnoha lidí např. potvrdil deníku Právo nezávislý finanční poradce Vít Pokorný: „Drtivá většina lidí nerozumí půjčkám. Slyší na rychlé nebo diamantové půjčky, ale netuší, na kolik je to přijde. Nejprve jdou do banky, pak do standardní úvěrové společnosti na spotřebitelské půjčky. Když zjistí, že muž má najednou menší příjem nebo přijde o práci, tak si půjčují u neseriózních tzv. soukromých investorů a nakonec končí u lichvářů.“ Když se navíc takový člověk dostane do potíží se splácením úvěru, často sáhne k naprosto nevhodným způsobům řešení: sázení nebo dalšímu – obvykle ještě nevýhodnějšímu – úvěru. A i když se obrátí na finančního poradce, málokdy jeho doporučení dodržuje. „Situaci lze řešit konsolidací půjček, ale dlužníkům v praxi obvykle bohužel otrne a nechají se na ulici zlákat k další úvěrové kartě či kartě, která prý tzv. šetří, ale ve skutečnosti člověka motivuje k větším nákupům. A to už pak bývá všechno marné – polovině ze sta lidí, kteří za mnou přijdou, není pomoci. Z těch nadějných padesáti se před exekucí a lichváři podaří zachránit tak dvacet,“ dodává Pokorný.
Tíživá životní situace, do které se mnoho Čechů v poslední době kvůli úvěrům dostává a o které média často s patosem referují, tak není důsledkem používání rozhodčích doložek u spotřebitelských úvěrů. Skutečnou příčinou tohoto stavu je bezskrupulózní jednání úvěrových společností a lichvářů a finanční negramotnost většiny lidí. Málokdo si např. uvědomuje, že půjčený milión může při delším splátkovém období přijít i na další milión. A jak se tedy dá popsaným problémům předcházet? Když už si musíte vzít úvěr, důkladně si předem zjistěte všechny podmínky, využívejte pouze seriózní finanční ústavy, a když si nejste jistí, nechte si poradit nezávislým odborníkem.




Zpět >>



URMR a.s., Příkop 6, 602 00 Brno

telefon: +420 545 242 592 - e-mail: info(at)urmr.cz - web: www.urmr.cz

Úvod - O nás - Rozhodčí řízení - Mediace - Vzdělávání - Kontakt - Všeobecné obchodní podmínky - Mapa stránek

Web používá pouze funkční cookies, které jsou nezbytné pro fungování webových stránek.