NEWSLETTER

12 | 15




Aktuálně

Ministr spravedlnosti chce snížit počet exekutorů 

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán dále bojuje proti exekutorům. Na schůzi sněmovního ústavně-právního výboru mimo jiné mluvil o odměnách soudních exekutorů. Plán resortu je totiž jejich snížení, nejlépe vyhláškou do konce tohoto roku. Exekutorská komora sice sama poskytla ministerstvu informace o nákladech exekutorů, ovšem snížení odměn odmítá a varuje, že tento krok povede pouze k uzavírání exekutorských úřadů, především těch malých, a to v době, kdy je dlužníků více než věřitelů. Sám ministr Pelikán se však  domnívá, že trh vykazuje všechny znaky toho, že exekutorských úřadů je z ekonomického hlediska příliš mnoho, a takovému následku by se tedy nebránil.





Nové knihy

Průvodce uzavíráním smluv po rekodifikaci

Další z řady praktických publikací nakladatelství Wolters Kluwer, která se tentokrát zaměřuje na proces uzavírání smlouvy od předsmluvní fáze do okamžiku jejího podpisu. Tato publikace z nové řady Právo prakticky přináší výklad jednotlivých smluvních doložek, poukazuje na důsledky zakotvení těchto doložek do smlouvy, zaměřuje se na problémové otázky a navrhuje vhodná řešení, a v neposlední řadě uvádí poznatky z judikatury použitelné i za účinnosti nového občanského zákoníku. Autorem publikace je Dana Ondrejová.

celý článek »

AKCE NAŠICH PARTNERŮ

 

Daňové změny pro personalisty a mzdové účetní od 1. 1. 2016


15. 12. 2015 od 9.00 hod Tetris Office Building, Budějovická 1550/15a,

Praha 4


Seminář se tentokrát zaměří na každoroční změny v právních předpisech od 1. ledna v oblasti daní a mezd. Probírat se budou především chystané změny, ovšem nebude chybět ani zhodnocení změn minulých nebo třeba rozbor pokynu D-22 k jednotnému postupu při uplatňování zákona o daních z příjmů, a jiné.


Lektorem semináře je
Mgr. Magdaléna Vyškovská, daňová poradkyně s dlouholetou praxí nejen na daně fyzických osob.




Více o události naleznete zde.




Právní téma

Překvapivý rozhodčí nález jako důvod jeho zrušení soudem

Obecný soud může na návrh některého z účastníků rozhodčího řízení zrušit rozhodčí nález na základě ustanovení § 31 písm. e) zákona č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a výkonu rozhodčích nálezů, a to z důvodu nepředvídatelnosti prostupu rozhodčího soudu. Ovšem toto je možné pouze v případech, kdy rozhodčí soud procesně nesprávně postupuje v řízení a ukončí dokazování a rozhodne meritorně ve věci, a to bez řádného poučení účastníků. Rozhodce svou poučovací povinnost splní v případě, kdy vyzve účastníka, aby případně podal své úplné námitky a vyjádření, vylíčil rozhodné skutečnosti ve věci a předložil listinné důkazy, jichž se dovolává. A dále je poučil o skutečnosti, že nepředloží-li důkazy potřebné k prokázání všech svých tvrzení, bude vycházet ze skutkového stavu zjištěného na základě ostatních provedených důkazů v rozhodčím řízení.





Judikatura

Sleva z ceny díla při odstranění vady třetí osobou

Nejvyšší soud České republiky se ve svém Rozsudku ze dne 20. 8. 2015, sp.zn. 23 Cdo 4167/2014 vyjádřil k situaci, kdy se na díle opakovaně vyskytly vady a i když objednatel tyto vady u zhotovitele řádně reklamoval, zhotovitel tyto vady neodstranil a bezdůvodně se jejich odstraněním odmítl zabývat, a kdy si objednatel poté nechal tyto vady odstranit třetí osobou a následně požadoval po zhotoviteli slevu z díla. Podle názoru soudu je možno požadavku na zaplacení slevy vyhovět, a to i v případě, kdy objednatel předtím, než si nechal vadu odstranit třetí osobou, o tom samotného zhotovitele neuvědomil.

Celý text judikátu k přečtení naleznete zde

DŮLEŽITÉ ODKAZY


Naše služby a aktivity:

Archiv newsletterů

Vzory rozhodčích doložek

Portál E-ARBITER

Společenské aktivity Unie

Reference

Hlídání insolvence - CESR


Užitečné odkazy - právo:

Justice.cz

Zákon o rozhodčím řízení

Zákon o mediaci

Insolvenční zákon

Insolvenční rejstřík



Inzerce





Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s., Cejl 91, 602 00 Brno

tel.: +420 545 242 592  |  e-mail: account@urmr.cz |  web: www.urmr.cz

Tento newsletter je rozesílán všem obchodním partnerům společnosti Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s.

V případě, že si nepřejete nadále dostávat tento newsletter, odhlašte se prosím z mailing listu kliknutím sem.

(Pokud máte poštu přesměrovanou, uvádějte prosím výchozí adresu.)