NEWSLETTER

11 | 15




Aktuálně

Vláda dala zelenou změnám občanského zákoníku

Důvodem novely bylo vyřešit alespoň nejzásadnější problémy, s nimiž se praxe po účinnosti nového občanského zákoníku potýká. Nově budou upraveny například podmínky zaměstnávání osob starších 15 let nebo podmínky pro rozhodování o omezení svéprávnosti fyzických osob. Novela dále odstraňuje pochybnosti například v otázce nabytí obchodního podílu v obchodní korporaci během manželství či povinnosti rodiče pečovat o jmění dítěte během insolvenčního řízení. Zavádí evidenci svěřeneckých fondů, ruší některé požadavky na sepsání plné moci ve formě veřejné listiny či úpravy názvů spolků a společenství. A mnoho dalšího.





Nové knihy

Úpadkové trestné činy v České republice

První zpracovaná publikace týkající se problematiky úpadkových trestných činů na českém trhu. Autor František Púry zde především podává podrobný výklad skutkových podstat trestných činů jako poškození věřitele, způsobení úpadku, zvýhodnění věřitele, porušení povinnosti v insolvenčním řízení a pojednává o možnosti spáchání dalších trestných činů v rámci této oblasti.

Nakladavatelství C.H.Beck tak vydalo další užitečnou publikaci vhodnou pro odborníky i veřejnost.


celý článek »

AKCE NAŠICH PARTNERŮ

 

Následky porušení smlouvy


11. 11. 2015 od 9.00 hod Právnická fakulta Masarykovy univerzity, Veveří 70, Brno, učebna č. 38


Seminář pro všechny, kteří přicházejí do styku s obchodními smlouvami a obchodními podmínkami, uzavírají je nebo připravují, a to zejména pro podnikové právníky, pracovníky obchodních a právních oddělení, samotné podnikatele, advokáty či pracovníky veřejných institucí zabývajícími se smluvními obchodními vztahy, kteří chtějí porozumět funkčním vazbám nové právní úpravy i v jiné struktuře, než je struktura samotného zákona.


Lektorem semináře je JUDr. Ing. Josef Šilhán, Ph.D., odborný asistent katedry obchodního práva Prf MU.



Více o události naleznete zde.




Judikatura

"Bílý kůň" a jeho trestní odpovědnost

Městský soud v Praze ve svém Usnesení ze dne 6. 5. 2015 označil spolupůsobení toho, kdo svou totožnost a své jméno propůjčí k převzetí práv a povinností, které ve skutečnosti „nechce“ vykonávat, resp. je vědomě vykonává v roli dobrovolné loutky, jako trestné, dojde-li k poruchovému jednání naplňující skutkovou podstatu majetkového či hospodářského trestného činu. Jednání obžalované, tzv. "bílého koně", soud v předmětném Usnesení označil jako vysoce společensky škodlivé a propůjčení se k fiktivnímu vykování funkcí jednatelů společností, označil z hledisek obecných celospolečenských zájmů za vysoce neblahý, odsouzeníhodný jev.

Celý text judikátu k přečtení naleznete zde.





Právní téma

Odvolání dvou soudních exekutorů z jejich funkcí

Kárný senát Nejvyššího správního soudu poprvé odvolal z funkce soudního exekutora, a to rovnou dvakrát. Soudního exekutora O. Svobodu z Hradce Králové za nerespektování dohledových orgánů a za průtahy v exekučním řízení, kdy opakovaně nereagoval na součinnosti a výzvy soudu, i samotné Exekutorské komory ČR. Ostravského soudního exekutora I. Nedbálka následně za neudržitelné dluhy, na které byly uvaleny exekuce, a další nedostatky v jeho exekutorské činnosti. Oba soudní exekutoři přitom stály před kárným soudem již v minulosti, odešli však pouze s napomenutím či pokutami.

DŮLEŽITÉ ODKAZY


Naše služby a aktivity:

Archiv newsletterů

Vzory rozhodčích doložek

Portál E-ARBITER

Společenské aktivity Unie

Reference

Hlídání insolvence - CESR


Užitečné odkazy - právo:

Justice.cz

Zákon o rozhodčím řízení

Zákon o mediaci

Insolvenční zákon

Insolvenční rejstřík



Inzerce





Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s., Cejl 91, 602 00 Brno

tel.: +420 545 242 592  |  e-mail: account@urmr.cz |  web: www.urmr.cz

Tento newsletter je rozesílán všem obchodním partnerům společnosti Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s.

V případě, že si nepřejete nadále dostávat tento newsletter, odhlašte se prosím z mailing listu kliknutím sem.

(Pokud máte poštu přesměrovanou, uvádějte prosím výchozí adresu.)