NEWSLETTER

10 | 15

 

Aktuálně

Firmy stále nejsou připraveny na kontrolní hlášení

Z průzkumu provedeného na konci srpna společností Deloitte vyplývá, že na institut tzv. kontrolního hlášení je v tuto chvíli připravena pouze necelá jedna čtvrtina společností. Povinnost podávat kontrolní hlášení je přitom stanovena od 1. 1. 2016, kdy se jedná o nový institut, který do zákona o DPH zavádí novela tohoto zákona. Důvodem zavedení kontrolního hlášení je především zrychlit a zefektivnit zpracování údajů, které mohou pomoci správcům daní snadněji identifikovat riziková sdružení osob odčerpávající neoprávněně finanční prostředky. A tím i následnou kontrolní činnost zaměřit jen na zanalyzované rizikové společnosti.

celý článek »

 

 

Nové knihy

Judikatura k rekodifikaci – zajištění a utvrzení dluhů

Další z přehledů judikatury nakladatelství Wolters Kluwer, tentokrát obsahující rozhodnutí použitelná pro právní vztahy řídící se zákonem č. 89/2012 Sb., občanským zákoníkem, jako inspirace při interpretaci ustanovení občanského zákoníku ohledně zajištění a utvrzení dluhů.

Kniha mimo jiné obsahuje také stručný úvodní výklad nové právní úpravy či zásadní právní předpisy.

Autorem publikace je Petr Lavický a Petra Polišenská.

celý článek »

AKCE NAŠICH PARTNERŮ

 

Protiprávnost, zavinění a ochranná norma


8. 10. 2015 od 17,30 hod Právnická fakulta UK, nám. Curieových 7, Praha, místnost č. 401, 4. patro 


Protiprávnost je považována za důležitý předpoklad subjektivní odpovědnosti, kdy podstatné je její vymezení ve vztahu k povinnosti stanovené právem. Stejně tak důležité je i její vymezení vůči zavinění. Pojem zavinění se však v NOZ zásadním způsobem změnil. Jeho základem je ve formě nedbalosti standard péče. A zcela nový pojem ochranná norma jako kritérium pro odškodnění majetkových újem. A právě pro objasnění všech těchto otázek si pro Vás připravil seminář prof. Dr. Luboš Tichý pod záštitou výzkumného pracoviště Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Centra právní komparatistiky.

 

Více o události naleznete zde.

 

 

Judikatura

Soudní exekutor je člověk, nikoliv automat

Takto odůvodnil kárný senát své rozhodnutí sp.zn. 14 Kse 2/2015 ve věci zřizování exekutorského zástavního práva na nemovitostech zajišťujících pohledávku spolu s náklady oprávněného ale zároveň i exekutorovi vlastní náklady exekuce. Právě zajišťování vlastních nákladů bylo v rozporu s ust. § 69a exekučního řádu. Exekutor argumentoval systematickým a teleologickým výkladem EŘ, podle kterého se náklady uspokojují poměrně spolu s pohledávkou a § 69a neměl omezovat uplatnění exekutorského zástavního práva. Dle kárného žalobce ovšem exekutor tímto při kontrole neargumentoval a k pochybení se nejprve přiznal. Kárný senát se nicméně v této věci exekutora zastal, že je pouze člověk, nikoliv automat. Celý text judikátu k přečtení naleznete zde.

celý článek »

 

 

Právní téma

Vznik škody z titulu smluvní pokuty

Běžnou praxí v rámci vztahu mezi dodavatelem a jeho obchodním partnerem je existence smluvní pokuty, ale i existence dalšího vztahu mezi dodavatelem a subdodavatelem, bez jehož naplnění dodavatel není schopen poskytnout sluvené plnění obchodnímu partnerovi, a tím mu vznikne povinnost hradit smluvní pokutu. Zároveň však dodavateli vznikne i škoda z titulu smluvní pokuty. Smluvní pokuta je v obchodní praxi již běžným institutem, lze tedy předvídat výši případné újmy dodavateli, která dodavateli vzniká již samotným vznikem povinnosti hradit pokutu. Jednání subdodavatele tedy může vést k neblahým důsledkům jako je hrazení vzniklé škody dodavateli.

celý článek »

DŮLEŽITÉ ODKAZY

 

Naše služby a aktivity:

Archiv newsletterů

Vzory rozhodčích doložek

Portál E-ARBITER

Společenské aktivity Unie

Reference

Hlídání insolvence - CESR

 

Užitečné odkazy - právo:

Justice.cz

Zákon o rozhodčím řízení

Zákon o mediaci

Insolvenční zákon

Insolvenční rejstřík

Inzerce

Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s., Cejl 91, 602 00 Brno

tel.: +420 545 242 592  |  e-mail: account@urmr.cz |  web: www.urmr.cz

Tento newsletter je rozesílán všem obchodním partnerům společnosti Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s.

V případě, že si nepřejete nadále dostávat tento newsletter, odhlašte se prosím z mailing listu kliknutím sem.

(Pokud máte poštu přesměrovanou, uvádějte prosím výchozí adresu.)