NEWSLETTER

09 | 15




Aktuálně

Problematika soukromých a veřejných listin z pohledu OZ

Listinám se u nás před přijetím nového občanského zákoníku v roce 2014 přisuzoval jen procesní význam. Veřejné listiny ustanovoval občanský soudní řád (§ 129, § 134) a trestní řád (§ 112 odst. 2). Přitom nedostatek právní úpravy soukromých listin nikdo negativně nepociťoval. Mnohem obtížnější a nejednou diskutovaná byla otázka, co je vlastně „veřejné“, zda právě jen to, co je kryto ustanovením § 134 o. s. ř., anebo zda „veřejnost“ je vlastně třeba hledat a spatřovat v něčem jiném. Je zřejmé, že ustanovení o listinách je třeba vítat: mnohému mohou pomoct a v mnoha ohledech usnadní výklad právního jednání i přístup k němu a k jeho formálnímu vyjádření.





Nové knihy

Přeměny obchodních korporací

Publikace představuje komplexní vědeckou monografii na téma přeměny obchodních korporací. Těžiště publikace je obsaženo v rozboru platné právní úpravy přeměn obchodních korporací podle zákona č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev, ve znění pozdějších předpisů. Zvláštní pozornost je věnována právě jednak obecné právní úpravě přeshraničních přeměn, jednak zvláštním právním úpravám.

Autorem publikace je Tomáš Dvořák.


celý článek »

AKCE NAŠICH PARTNERŮ

 

Výroční konference CEEJN (Central and Eastern European Network of Jurisprudence)


13. 9. 2015 – 16. 9. 2015 na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně


Právnická fakulta Masarykovy Univerzity v Brně pořádá Výroční konferenci CEEJN. Letošní ročník se zaměří na aktuální problémy právní metodologie.


Tato konference si klade za cíl vytvořit fórum pro diskuzi o probíhajících změnách, výzvách a dílčích problémech v této oblasti. Bude se diskutovat v angličtině a němčině, což jsou zároveň jednací jazyky této konference.


Více o události naleznete zde.




Judikatura

Transparentnost výběru rozhodce a rovnost stran v rozhodčím řízení

Pro zachování transparentnosti výběru rozhodce a rovnosti stran v rozhodčím řízení nemůže být výběr rozhodce ponechán pouze na vůli jedné ze stran sporu. Za přípustný by takový způsob ustavení rozhodce mohl být považován případ, pokud by s výběrem rozhodce souhlasili oba účastníci, tzn. výběr by nebyl ponechán pouze na vůli jediného účastníka. Jinak by v právech a povinnostech stran mohla vzniknout nerovnováha plynoucí z rozhodčí doložky.


Podle usnesení Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 23 Cdo 3085/2014, ze dne 21. 1. 2015.





Právní téma

Nahrazení vůle povinného při vedení exekuce

Zákon č. 396/2012 Sb. rozšířil § 312 z. č. 99/1963 Sb. občanský soudní řád (dále jako “OSŘ”) o ustanovení, v němž může být nahrazena vůle povinného v souvislosti s postižením jiné pohledávky. Cílem je umožnit efektivnější provedení exekuce postižením pohledávky povinného, jejíž splatnost je svázána s budoucími právními skutečnostmi či právním jednáním. Nahrazení vůle povinného k výpovědi smluvního vztahu či k žádosti o plnění, ve smyslu následných úkonů, poskytuje možnost k vymožení pohledávky z majetku povinného, který by jinak mohl být po léta blokován.

DŮLEŽITÉ ODKAZY


Naše služby a aktivity:

Archiv newsletterů

Vzory rozhodčích doložek

Portál E-ARBITER

Společenské aktivity Unie

Reference

Hlídání insolvence - CESR


Užitečné odkazy - právo:

Justice.cz

Zákon o rozhodčím řízení

Zákon o mediaci

Insolvenční zákon

Insolvenční rejstřík



Inzerce





Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s., Cejl 91, 602 00 Brno

tel.: +420 545 242 592  |  e-mail: account@urmr.cz |  web: www.urmr.cz

Tento newsletter je rozesílán všem obchodním partnerům společnosti Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s.

V případě, že si nepřejete nadále dostávat tento newsletter, odhlašte se prosím z mailing listu kliknutím sem.

(Pokud máte poštu přesměrovanou, uvádějte prosím výchozí adresu.)