NEWSLETTER

08 | 15

 

Aktuálně

Rejstřík skutečných vlastníků firem pod palbou kritiky

Rejstřík skutečných vlastníků firem zavádí novela zákona proti praní špinavých peněz, která teď čelí velké kritice ze stran čtyř nevládních organizací. Podle nich tato novela nepřinese slibovaný efekt, zveřejněné informace dle jejich názoru nebudou úplné a údajně také hrozí, že k nim budou mít přístup jen někteří "vyvolení". Za problematické považují nevládní organizace také zapojení rejstříkových soudů, které by měly databázi spravovat, vyřizovat žádosti o informace a posuzovat, zda novináři dostatečně prokázali zájem směřující k odhalení praní špinavých peněz. Ministerstvo spravedlnosti však oponuje, že smyslem úpravy je předcházení zneužívání finančního systému k praní peněz a financování terorismu, argumenty s přetížeností soudů odmítá.

celý článek »

 

 

Nové knihy

Civilní právo procesní. Část první: Řízení nalézací

Učebnice přináší výklad základních principů a institutů civilního procesu nalézacího. Reaguje především na významné změny právní úpravy civilního procesního práva, odrážející změny v právu hmotném. Autoři publikace jsou: Alena Winterová, Alena Macková a kolektiv.

celý článek »

AKCE NAŠICH PARTNERŮ

 

Litigation US Style:
An Introduction


13. 8. 2015 – 14. 8. 2015

 

Právnická fakulta
Univerzity Karlovy,

nám. Curieových 7,
Praha 1

 

Právnická fakulta Univerzity Karlovy pro Vás připravila seminář, na kterém se dozvíte, jak jsou vedeny spory v Americe, jaké jsou rozdíly v této oblasti v naší právní kultuře a naopak jaké podobnosti zde můžeme najít.

 

Seminářem Vás provede James E. Pfander - profesor z právnické fakulty, který učí na Northwestern University v Chicagu.

 

Více o akci naleznete zde.

 

 

Judikatura

Odměna exekutora v případě dobrovolného plnění

Ústavní soud ve svém nálezu, sp. zn. IV. ÚS 2373/14, ze dne 27. 5. 2015 řekl, že pokud byla exekuce na v budoucnu se opakující plnění podle § 290 odst. 2 občanského soudního řádu zastavena z důvodu, že lze očekávat, že povinný bude nadále plnit svou povinnost dobrovolně, je nutné pro ústavně konformní stanovení základu pro určení odměny soudního exekutora vycházet jen z výše jím vymoženého plnění, tedy nikoli z výše plnění vymáhaného, jak předpokládá § 5 odst. 4 exekučního tarifu. Jinak řečeno, § 5 odst. 4 exekučního tarifu je možno chápat pouze jako omezení maximální výše základu pro stanovení odměny soudního exekutora v případě, že jím prováděná exekuce trvá po dobu pěti let a déle, tak, aby výše nákladů exekuce neměla pro povinného likvidační charakter.

celý článek »

 

 

Právní téma 

Kdy je dluh promlčen?

Nebude-li právo u soudu uplatněno v promlčecí lhůtě, dlužník nemá povinnost dluh dobrovolně plnit. S tímto souvisí nový institut soukromého práva, a tím je stavění promlčecí lhůty při mimosoudním jednání. Nově lze běh promlčecí lhůty zastavit i zahájením jednání o mimosoudním řešení sporu (§ 647 OZ). V případě uzavření dohody o mimosoudním jednání mezi věřitelem a dlužníkem začne promlčecí lhůta běžet opět poté, co jedna ze stran výslovně odmítne v takovém jednání pokračovat. Otázkou zůstává, co lze za dohodu o mimosoudním jednání považovat. Nejistotě obou stran o délce promlčecí lhůty, která již uplynula, lze zamezit uzavřením písemné dohody o mimosoudním jednání.

celý článek »

DŮLEŽITÉ ODKAZY

 

Naše služby a aktivity:

Archiv newsletterů

Vzory rozhodčích doložek

Portál E-ARBITER

Společenské aktivity Unie

Reference

Hlídání insolvence - CESR

 

Užitečné odkazy - právo:

Justice.cz

Zákon o rozhodčím řízení

Zákon o mediaci

Insolvenční zákon

Insolvenční rejstřík

Inzerce

Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s., Cejl 91, 602 00 Brno

tel.: +420 545 242 592  |  e-mail: account@urmr.cz |  web: www.urmr.cz

Tento newsletter je rozesílán všem obchodním partnerům společnosti Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s.

V případě, že si nepřejete nadále dostávat tento newsletter, odhlašte se prosím z mailing listu kliknutím sem.

(Pokud máte poštu přesměrovanou, uvádějte prosím výchozí adresu.)