NEWSLETTER

07 | 15

 

Aktuálně

Celoevropské Nařízení o ochraně osobních údajů se blíží

Společnosti, v souvislosti s Nařízením o ochraně osobních údajů, jež by pravděpodobně mělo být dopracováno v roce 2016, čekají změny dokumentů i úpravy systémů. Návrh například nově zavádí definici pojmu „osobní údaj“ jako jakoukoli informaci, která se k dané osobě vztahuje i veškeré údaje, které budou moci po složení vést k identifikaci osoby jako třeba tzv. cookies, pomocí kterých internetové obchody cílí svou reklamu. Právě zahrnutí cookies by mohlo přinést zvýšené náklady eshopům nebo internetovým vyhledávačům, jež budou nuceny upravit fungování svých automatických systémů pro sběr dat, přepsat obchodní podmínky či smlouvy či přistoupit k jiným administrativním opatřením.

celý článek »

 

 

Nové knihy

Rozhodčí řízení v teorii a aplikační praxi

Rozhodčí řízení v teorii a aplikační praxi - Stati a judikatura. Cílem publikace je především doplnění rozsáhlého materiálu týkajícího se řady teoretických i praktických problémů tohoto způsobu mimosoudního řešení sporů o zásadní úvahy a rozsáhlou komentovanou judikaturu. Autoři Bělohlávek Alexander J., Kovářová Daniela, Havlíček Karel se snaží reagovat na nejednotný názor ohledně formy mimosoudního projednávání sporů.

celý článek »

AKCE NAŠICH PARTNERŮ

 

Codexis Golf Tour


28. 7. 2015 Poděbrady

 

8. 9. 2015 Myštěves

 

30. 9. 2015 Slapy sv. Jan


Nenechte si ujít tradiční sérii golfových turnajů pro právníky, advokáty, soudce, manažery a ostatní příznivce golfu. Letošní sérii turnajů pořádá právní informační systém CODEXIS® ve spolupráci s partnerem CZECH MASTERS.

 

Součástí turnajů bude občerstvení a hráči budou moci zabojovat o poháry a speciální zajímavé ceny věnované partnery turnajů.

 

 

Judikatura

Přiznání náhrady nákladů řízení při absenci předžalobní výzvy k plnění

Podle usnesení Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 29 Cdo 4388/2013 ze dne 19. 2. 2015 by absence výzvy podle § 142a občanského soudního řádu zásadně neměla být důvodem pro nepřiznání náhrady nákladů řízení v případech, kdy žalovaný ani po doručení žaloby dluh nezaplatí nebo jinak nepřivodí jeho zánik. Není-li totiž dlužník ochoten či schopen existující dluh ve lhůtě odpovídající ustanovení § 142a o.s.ř. zaplatit, není dán sebemenší důvod sankcionovat pochybení věřitele, co do absence předžalobní výzvy k plnění. To se přitom uplatnění i případech rozhodnutí soudu o žalobě platebním rozkazem dle § 172 o.s.ř. či směnečným platebním rozkazem dle § 175 o.s.ř.

celý článek »

 

 

Právní téma 

Moderace smluvní pokuty soudem

Nový občanský zákoník svým § 2051 odst. 1 rozšířil možnost moderace smluvní pokuty z obchodních závazkových vztahů na všechny závazkové vztahy, tzn. i na spotřebitelské smlouvy. Otevřená však zůstává otázka, zda soud může případně rozhodnout přímo o absolutní neplatnosti smluvní pokuty pro její rozpor s dobrými mravy. Dle různých názorů umožňuje současná právní úprava jak pouhou moderaci smluvní pokuty tak prohlášení ujednání o smluvní pokutě za neplatné ex officio pro rozpor s dobrými mravy dle § 588 NOZ v případech kdy dlužník nenavrhuje moderaci smluvní pokuty, i když je nepřiměřená.

celý článek »

DŮLEŽITÉ ODKAZY

 

Naše služby a aktivity:

Archiv newsletterů

Vzory rozhodčích doložek

Portál E-ARBITER

Společenské aktivity Unie

Reference

Hlídání insolvence - CESR

 

Užitečné odkazy - právo:

Justice.cz

Zákon o rozhodčím řízení

Zákon o mediaci

Insolvenční zákon

Insolvenční rejstřík

Inzerce

Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s., Cejl 91, 602 00 Brno

tel.: +420 545 242 592  |  e-mail: account@urmr.cz |  web: www.urmr.cz

Tento newsletter je rozesílán všem obchodním partnerům společnosti Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s.

V případě, že si nepřejete nadále dostávat tento newsletter, odhlašte se prosím z mailing listu kliknutím sem.

(Pokud máte poštu přesměrovanou, uvádějte prosím výchozí adresu.)