NEWSLETTER

06 | 15

 

Aktuálně

Účastníkem exekuce na SJM bude i manžel dlužníka

Účastníkem exekučního řízení na společné jmění manželů (dále jen "SJM") bude také manžel dlužníka. Rozhodla o tom Poslanecká Sněmovna ČR přijetím senátní úpravy občanského soudního řádu. Novela má především více ochránit majetek nezadluženého z manželů při exekuci. Vládní novela například uloží soudům a exekutorům, aby při nařizování výkonu rozhodnutí či exekucí zohledňovali skutečnost, že SJM bylo zúženo či jinak upraveno smlouvou nebo rozhodnutím soudu o manželském majetkovém režimu, jež jsou zapsány ve veřejném seznamu listin o manželském majetkovém režimu. Předloha nyní zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

celý článek »

 

 

Nové knihy

Rozhodčí smlouvy v mezinárodním obchodě

Prevence, plánování a řízení sporu v mezinárodním obchodě. Cílem publikace je dát ucelený, pro praktiky přístupný přehled, jak funguje mezinárodní obchodní arbitráž a ozřejmit možnosti, jak sporům v mezinárodním obchodě předcházet, případně jak je rychle a efektivně řešit. Text knihy je rozdělen do patnácti kapitol. Přiloženy jsou pak například vybrané, v praxi často používané vzorové doložky či seznam doporučené literatury.

celý článek »

ZAJÍMAVÉ AKCE

 

Workshop Ekonomické myšlení v právu


12. 6. 2015, 15.30 hod. na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně


Na tomto bezplatném workshopu budete moci odborně diskutovat k tématům jako např. civilní právo a ekonomická analýza, antimonopolní právo a ekonomická analýza, tržní a netržní regulace, právo duševního vlastnictví a ekonomická analýza, morálka a ekonomie a k dalším tématům v oblasti provázání ekonomie a práva.

 

Přednáška je podmíněna zasláním abstraktu příspěvku či celého článku nejpozdji do 9. června 2015, aktivní účast však samozřejmě není podmínkou.

 

 

Judikatura

Odklad vykonatelnosti v rozhodčím řízení

Nejvyšší soud ve svém usnesení ze dne 25. 11. 2014 sp. zn. 23 Cdo 168/2014 dovodil, že na rozhodčí nález, ukládající prohlášení vůle je třeba z pohledu možnosti odkladu jeho vykonatelnosti hledět jako na soudní rozhodnutí. Dospěl k závěru, že v případě nemožnosti odložení vykonatelnosti rozhodčího nálezu, který ukládá prohlášení vůle, nelze v uvedeném rozsahu odložit ani vykonatelnost rozhodčího nálezu ukládajícího prohlášení vůle postupem podle § 32 odst. 2 zákona o rozhodčím řízení. V takovém případě, je možné požadovat pouze odklad vykonatelnosti rozhodčího nálezu v části ukládající povinnost nahradit náklady rozhodčího řízení.

celý článek »

 

 

Arbitráž

Kyperské společnosti zahájily kroky k arbitráži proti ČR

Společnosti, přes které senátor Ivo Valenta ovládá svůj loterijní holding Synot, zahájily kroky k mezinárodní arbitráži proti českému státu. O jakou částku se firma Synot soudí, zatím není známo, jedná se ovšem o spor ve věci povolení na provozování videoloterijních terminálů, kdy Ministerstvo financí od roku 2004 vydávalo licence až na dobu deseti let, avšak po verdiktech Ústavního soudu z let 2011 a 2013 je začalo rušit. Ministerstvo tak vycházelo vstříc obcím, které chtěly hazard na svém území samy regulovat či herny úplně zakázat. Poskytovatelé videoloterijních terminálů si však nyní nárokují údajný ušlý zisk.

celý článek »

DŮLEŽITÉ ODKAZY

 

Naše služby a aktivity:

Archiv newsletterů

Vzory rozhodčích doložek

Portál E-ARBITER

Společenské aktivity Unie

Reference

Hlídání insolvence - CESR

 

Užitečné odkazy - právo:

Justice.cz

Zákon o rozhodčím řízení

Zákon o mediaci

Insolvenční zákon

Insolvenční rejstřík

Inzerce

Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s., Cejl 91, 602 00 Brno

tel.: +420 545 242 592  |  e-mail: account@urmr.cz |  web: www.urmr.cz

Tento newsletter je rozesílán všem obchodním partnerům společnosti Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s.

V případě, že si nepřejete nadále dostávat tento newsletter, odhlašte se prosím z mailing listu kliknutím sem.

(Pokud máte poštu přesměrovanou, uvádějte prosím výchozí adresu.)