NEWSLETTER

05 | 15

 

Aktuálně

Kárný senát odvolal pražskou soudkyni Hoškovou

Soudkyně Jarmila Hošková byla Kárným senátem Nejvyššího správního soudu odvolána z funkce. Soudkyně působila na civilním úseku Obvodního soudu pro Prahu 5 a během svého působení se dopustila průtahů přibližně ve třech stovkách kauz. Ve většině případů nečinnost trvala několik měsíců, v pěti desítkách kauz přesáhla rok. Podle mluvčího obvodního soudu podal kárnou žalobu na soudkyni její nadřízený. Podle kárného senátu Hošková zaviněně porušila své povinnosti a ohrozila důvěru v soudcovský stav.

celý článek »

 

 

Nové knihy

Zákon o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů

Komentář je zaměřen zejména na praktickou stránku všech aspektů spojených s rozhodčím řízením a obsahuje rozbor aktuálních rozhodnutí rozhodčího soudu a aktuální judikatury a argumentace obecných soudů při rušení rozhodčích nálezů a bude tak užitečnou pomůckou pro advokáty, rozhodce i soudce. Do výkladu je tak nově zařazena zejména problematika spolkové samosprávy a rozhodčího řízení před rozhodčí komisí spolku.

celý článek »

AKCE NAŠICH PARTNERŮ

 

RHK: Optimalizace procesů
25.–26. 5. 2015, 9–16h
Brno: Pracovní interaktivní workshop je určen pro vrcholový management, manažery, vedoucí pracovníky a provede účastníky celým procesem od vstupu a výstupu, dodavatele, monitorování procesů až po jejich optimalizaci pro zlepšení podnikání a zvyšování výkonnosti.

Agentura top vision: Seminář o vymáhání pohledávek z právního hlediska
20. 5. 2015, 9–16h
Brno: Seminář provede účastníky celým procesem, od první výzvy přes podání žaloby po exekuční řízení. Nabídne především získání ucelenějšího přehledu v oblasti mimosoudního a soudního vymáhání pohledávek a také přehled o možnostech alternativního řešení sporů.

 

 

Právní téma

Předkupní právo (§ 1124)

Na základě novely občanského zákoníku dojde pravděpodobně k navrácení k předchozí úpravě předkupního práva (§1124). Současná právní úprava zákonného předkupního práva spoluvlastníků k spoluvlastnickým podílům jeho rozsah značně omezuje a vede k negativním situacím (např. při spoluvlastnictví rodinných domů). Návrh vyhovuje požadavkům praxe a opětovně zavádí ustanovení o zákonném předkupním právu.

Výčet všech plánovaných změn, které přinese malá novela občanského zákoníku najdete zde.


 

 

Arbitráž

Česko je nadále oblíbený cíl arbitráží

Česko je s celkovým počtem započatých sporů třetí nejarbitrovanější stát na světě. Před ním jsou jen Argentina a Venezuela. Za svou pozici Česko „vděčí“ hlavně solárním elektrárnám. Dle zprávy OSN za rok 2014 přibylo jen v roce 2013 sedm sporů, loni přibyly další dvě arbitráže a do budoucna jich dalších pět České republice hrozí. Hlavním důvodem pro tak vysoký počet sporů, je podle Marie Talašové, ředitelky odboru Mezinárodní právní služby nálepka slabého protivníka. Dle ministerstva financí za roky 2006–2013 z  celkem dvaceti ukončených sporů Česká republika ve čtrnácti zvítězila, tři prohrála a tři byly ukončeny narovnáním. Aktuálně se vede proti Česku 11 mezinárodních arbitráží, z toho sedm se týká solárních elektráren.

celý článek »

DŮLEŽITÉ ODKAZY

 

Naše služby a aktivity:

Archiv newsletterů

Vzory rozhodčích doložek

Portál E-ARBITER

Společenské aktivity Unie

Reference

Hlídání insolvence - CESR

 

Užitečné odkazy - právo:

Justice.cz

Zákon o rozhodčím řízení

Zákon o mediaci

Insolvenční zákon

Insolvenční rejstřík

Inzerce

Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s., Cejl 91, 602 00 Brno

tel.: +420 545 242 592  |  e-mail: account@urmr.cz |  web: www.urmr.cz

Tento newsletter je rozesílán všem obchodním partnerům společnosti Unie pro rozhodčí a mediační řízení ČR, a.s.

V případě, že si nepřejete nadále dostávat tento newsletter, odhlašte se prosím z mailing listu kliknutím sem.

(Pokud máte poštu přesměrovanou, uvádějte prosím výchozí adresu.)