News 

19.02.2007 - Nejen rozhodčí řízení vedené on-line.

Legislativní pozadí arbitráží v ČR a v zahraničí, srovnání různých metod řešení sporů co do rychlosti, efektivity a reálnosti výnosu a dostupnost služeb spojených s řešením smluvní nekázně, to je ve stručnosti obsah semináře s názvem Vymahatelnost smluvních práv prostřednictvím rozhodčího řízení. Unie uspořádala další dva z dlouhé řady těchto seminářů pro širokou veřejnost v Brně a Olomouci v únoru letošního roku. Vzrůstající zájem podnikatelů a manažerů o výhody rozhodčího řízení stimuluje i další pokračování série seminářů a to nejen v Brně, ale i v dalších krajských městech.
Na obou seminářích se sešlo přes padesát majitelů firem, právníků a vedoucích manažerů společností. K probíranému tématu se rozvinula rozsáhlá diskuze, v Olomouci kladli posluchači tolik otázek, že nakonec seminář o téměř hodinu překročil svou běžnou délku. Jeden z nejčastějších dotazů přítomných byl: „Opravdu stačí umístit rozhodčí doložku do smlouvy a lez spory následně řešit místo u soudu před rozhodcem?“ Ano, tak jednoduchá je cesta k rozhodčímu řízení. Navíc pro toho, kdo předpokládá jeden dva spory za existenci firmy, stačí bohatě vzorové doložky dostupné na webu Unie.
„Arbitráž je málo využívána ve vnitrostátních sporech,“ toto konstatování jednoho z přítomných právních poradců je bohužel pravdivé. Je to právě nedostatečná znalost podnikatelské veřejnosti co prozatím vede k nedocenění výhod vnitrostátní arbitráže. Situace se velmi rychle mění - pokud v roce 2005 registrovala Unie minimální zájem o služby rozhodčího řízení, takřka stovka klientů, kteří v roce 2007 využili možnosti uzavřít s Unií smluvní vztah přímo garantující rychlost a formální správnost řízení, je důkazem masivního nástupu arbitráží do Česka.
Na brněnském semináři se nás majitelé nemovitostí ptali: „Je možné v rámci rozhodčího řízení získat titul pro exekuční vyklizení bytu?“ Odpověděli jsme, tehdy, že ano, za předpokladu, že existuje předaná výpověď, která je i formálně účinná a samozřejmě, za existence rozhodčí smlouvy mezi nájemníkem a majitelem, či pronajímatelem. K tomuto tématu se dotazy natolik rozrostly, že na olomouckém semináři jsme mu věnovali již část výkladu.
Informovat veřejnost o všech dotazech a jejich řešení by přesahovalo dalece možnosti tohoto článku, nezbývá než případné zájemce o informace pozvat na další seminář s názvem Vymahatelnost smluvních práv prostřednictvím rozhodčího řízení, který pořádá Unie v kongresovém centru brněnského hotelu Avanti již 13. března 2007. Registrovat se a získat tak výraznou slevu na platbu za seminář lze na webových stránkách Unie www.urmr.cz.


Přiložené fotografie:

Otevřít velké foto
Otevřít velké foto
Otevřít velké foto



Zpět >>



URMR a.s., Příkop 6, 602 00 Brno

telefon: +420 545 242 592 - e-mail: info(at)urmr.cz - web: www.urmr.cz

Úvod - O nás - Rozhodčí řízení - Mediace - Vzdělávání - Kontakt - Všeobecné obchodní podmínky - Mapa stránek

Web používá pouze funkční cookies, které jsou nezbytné pro fungování webových stránek.