News 

13.06.2006 - I vnitrostátní arbitráž probíhá v řádech stovek miliónů korun.

Pomalu, ale se vzrůstající frekvencí, je rozhodčí řízení, neboli arbitráž, využíváno i ve sporech tuzemských subjektů o velké částky peněz. Jestliže se dříve jednalo o mezinárodní arbitráže v miliardových hodnotách a na domácí podnikatelské scéně se tento způsob řešení sporů příliš nevyužíval, nyní se začínají i velké subjekty uchylovat k této rychlé a efektivní variantě řešení.

Jak dnes uveřejnilo Euro ve své on-line verzi: "Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře ČR v plném rozsahu vyhověl žalobě České konsolidační agentury vůči České spořitelně o zaplacení částky 99,82 milionu korun. ČKA se žalobou domáhala vydání podmíněně uhrazených motivačních poplatků za pohledávky, které byly před jejich fyzickým převodem z ČS na ČKA zcela splaceny dlužníky."

Nejedná se o první případ tohoto rozsahu, je pravděpodobné, že řízení o podobné částky proběhlo již i u jiných rozhodčích center, vzhledem k dodržování mlčenlivosti rozhodců ad hoc je pravděpodobné, že se strany těchto sporů vyhnuly medializaci. Musíme v této souvislosti konstatovat, že pokud jedna ze stran nevydá tiskové prohlášení k proběhlému sporu, není legální způsob, jak se k informacím dobrat.




Zpět >>



URMR a.s., Příkop 6, 602 00 Brno

telefon: +420 545 242 592 - e-mail: info(at)urmr.cz - web: www.urmr.cz

Úvod - O nás - Rozhodčí řízení - Mediace - Vzdělávání - Kontakt - Všeobecné obchodní podmínky - Mapa stránek

Web používá pouze funkční cookies, které jsou nezbytné pro fungování webových stránek.